onsdag, juli 16, 2008

Trikiner (Trichinella Spiralis)

I Sverige är vi väl ändå rätt så skonade från smittat kött. Skjuter vi ett rådjur i skogen så bör vi kunna äta detta djur utan större missöden.
MEN, måste jag ju säga, hos många utav våra djur finns det något som heter "trikiner". Det är en slags parasit som lever i musklerna hos vissa djur och är inte större än 2-4 mm. Här finns dom främst hos smågnagare, mård, grävling, räv, lo, järv, björn, vildsvin med flera. Men den kan förekomma hos alla däggdjur. Trikiner finns i både gris- och hästkött men vi har noggranna kontroller här som ser till att vi inte säljer smittat kött. Däremot bör man se upp om man köper t.ex. björnkött utav en privatperson.

Masken överförs när rovdjuret äter utav den smittades muskler. När musklerna bryts ner i rovdjurets matsmältningsapparat frigörs trikinlarverna. De utvecklas snabbt till vuxna maskar som parar sig. Efter ett par dagar utvecklas massa larver som med hjälp av blodet tar sig till kroppens muskler där de kryper in i muskelcellerna och kapslar in sig.

Den som blir drabbad kan botas så länge maskarna befinner sig i magen, men när dom väl kommit ut i kroppens muskler så finns det inget botemedel. Den drabbade upplever sedan fruktansvärda smärtor i musklerna. Feber, svullna ögonlock och ljusöverkänslighet är andra tecken på smitta.

Den som äter kött av björn och vildsvin måste vara noggrann. Dom flesta trikinerna dör vid nedfrysning i minus 20 grader under tre veckor, men det är ingen garanti. Köttet måste också bli ordentligt genomstekt och uppnå en temperatur på närmare 80 grader.

Inga kommentarer: