tisdag, juli 15, 2008

Svalor (Hirundinidae)

Jag kom å tänka på en sak.
Förr i tiden, jag är väl kanske inte så gamal nu va, men vi säger för en tio år sedan, då flög det alltid så mycket svalor här utanför fönstret. Det kryllade av dom!
Jag bor norr om Stockholm, två mil utanför, och nu när jag tittar ut så flyger det runt en ensam stackare där på himlen. Hur ska det kunna bli en riktig sommar nu när svalorna inte hörs?

Svalorna är flyttfåglar och syns i Sverige mellan maj och september. Dom är oftast mörka i färgen. Svart, brun och mörkblått är väl mest populärt. Bröstet kan vara vitt. Stjärten är hos vissa arter kluven, men inte hos alla.
Dom flyger fort och har en stor mun, vilket behövs när dom ska fånga insekterna i luften. Man brukar säga att "när svalorna flyger lågt, då kommer det bli regn". Och jo, svalorna flyger lågt, men det är bara för att insekterna som dom ska äta gör det.
I sverige häckar ladusvala, hussvala och backsvala. Och dom vill helst bo i stora kolonier, stenväggar och hustak duger bra åt svalan när dom vill bygga sitt bo.
Boet byggs utav saliv från svalan, lera och lite annat smått och gott.
Om man hittar en svala på marken så hör detta till ovaligheten. Svalor tycker nämligen inte om att befinna sig på marken. När dom landar på marken så har dom svårt att starta igen, och behöver kanske hjälp. Om man kan fånga den så gör man bäst i å göra det. För med lite hjälp och luft under vingarna igen så är den snabbt högt uppe i himlen.

I Kina finns det något som heter "svalbosoppa". Där finns nämligen en liten salangfågel som bygger boet helt av sitt eget saliv. När salivet komme ri kontakt med luft så hårdnar det och boet håller sig på plats.
Dessa bon byggs utav hanarna och det tar ca 35 dagar för honom att få det klart.
I över 400 år har man plockat dessa bon och det är ett mycket farligt jobb. Därför är svalans bon mycket dyra. Man kokar oftast soppa på boet, för när det läggs i vatten blir det geléaktigt och en tallrik kan kosta upp mot 1000 kronor. Men vill man ha ett kilogram själv får man lägga ut tiotusentals kronor.

Soppan ska tydligen inte smaka så mycket, och absolut inte vara någon succé, varpå det känns helt onödigt å äta den.

Inga kommentarer: