torsdag, juli 17, 2008

Rävens dvärgbandmask

(Echinococcus multilocularis)

Hos räven förekommer en parasit som kallas för "rävens dvärgbandmask". Det är en bandmask som även kan finnas hos hund och katt.

Smittan är väldigt vanlig i Alperna, där mer än hälften av rävarna är smittade men i Sverige är den väldigt, väldigt ovanlig.

Den vuxna bandmasken lever i rävens (eller hunden/kattens) tarmar och ägg utsöndras med avföringen. Smågnagare blir sedan smittade och bär på larverna och när räven äter utav en smittad gnagare utvecklas masken i dess tarmar.

Denna mask kan även smitta människor. Bär och svamp i skogen kan bli infekterade med ägg från rävens avföring, men äggen kan också sitta i pälsen hos t.ex. hund och fastna på våra händer när vi klappar dom.

När äggen väl tagit sig in i våran kropp tar dom sig till levern där dom utvecklas som en svulst. Sjukdommen är mycket allvarlig och det kan ta upp till 15 år innan den upptäcks.

I områden i Mellaneuropa där parasiten är vanlig hos räv avråds människor från att plocka och äta bär och svamp i naturen. Det rekommenderas att fallfrukt, bär och svamp värmebehandlas, d.v.s. kokas eller steks, eller åtminstone sköljs noga, för att minska smittrisken. Det är också viktigt att man tvättar händerna när man varit ute i skogen.


Det är viktigt att hundar och katter som varit utanför Sverige avmaskas med praziquantel eller epsiprantel innan de kommer tillbaka till Sverige, så att vi slipper en smittspridning här. Finland och Norge är också fria från masken, men i Danmark måste man se upp.

Än så länge kan vi plocka bär och svamp i skogen men skulle masken ta sig hit skulle det innebära stora förändringar hos oss.

Inga kommentarer: