tisdag, juli 29, 2008

Ansiktsblindhet, eller Prosopagnosi

För den som vill veta, så har jag en blåsa på insidan av min underläpp. Den gör väldigt ont, och jag förstår inte hur något så litet kan göra så ont!



För något år sedan såg jag ett program där Fredrik Wikingsson erkände att han hade skitsvårt för att känna igen ansikten på vissa personer.
Innan jag såg programmet vet jag inte riktigt hur jag tänkte, men nu efteråt vet jag att det finns något som heter ansiktsblindhet, eller prosopagnosi. Vilket innebär att man har svårt för att känna igen personer.
Det finns dom som inte ens känner igen sina egna familjemedlemmar, och så grova besvär har ju inte jag. Jag vet inte vad jag har, men ibland är det svårt och jag får titta till några extra gånger för att försäkra mig om att jag såg rätt.
Jag har väldigt lätt för att notera saker, till exempel vilken färg någon har på strumporna och om en person har något speciellt, som att han är väldigt lång, eller väldigt kort och då har jag inga problem med att känna igen dom. Och jag kan känna igen folk som jag inte träffat på flera år! Men ibland blir det kortslutning i mitt huvud.

Men, det är väl inget att oroa sig för, det verkar tydligen vara rätt så vanligt.

Inga kommentarer: