söndag, juli 27, 2008

Korp, en läskig kråkfågel

I Sverige häckar det 8 olika arter av kråkfåglar.
  • Kråka (Corvus corone)
  • Kaja (Corvus monedula)
  • Skata (Pica pica)
  • Korp (Corvus corax)
  • Nötskrika (Garrulus glandarius)
  • Lavskrika (Perisoreus infaustus)
  • Nötkråka (Nucifraga caryocatactes)
  • Råka (Corvus frugilegus)


Av alla kråkfåglar är Korpen den största och mest spridda och den återfinns över hela norra halvklotet. Den vuxna korpen är ungefär en halvmeter lång och väger runt ett kilo. Deras näbb är mycket stor och kraftig, vilket kommer väl till användning när dom äter från as och annat.
Korpen har ett mycket karaktäristiskt läte som är lätt att känna igen.
En korp kan bli 40 år i fångenskap men i naturen blir dom oftast inte äldre än 15 år. Den här fågeln lever i monogama par, det vill säga att dom skaffar sig en partner och stannar hos denna under hela sitt liv. Som ungfåglar däremot kan dom leva i flockar.
Korpen äter det mesta som den kan komma över. För det mesta består deras kost av små djur, frukter och bär. Men även as och matavfall går väldigt bra. Ibland kallas faktiskt korpen för skadedjur.
Korpen har tidigare varit ovanlig i delar av Sverige, men under 1970-talet ökade den kraftigt och nu häckar korpen nästan i hela Sverige. Häckande par måste ha ett eget revir innan de börjar bygga bo och para sig, och försvarar därför aggressivt ett territorium och dess tillgång på föda. Revirets storlek varierar beroende på hur mycket mat det finns i närheten.
Boet är en djup skål av stora pinnar och kvistar som binds ihop med ett inre skikt av rötter, lera och bark och fodras med ett mjukare material, t.ex. mossa eller päls som korpen hittar.
Honan lägger 3-7 ägg som ruvas i ca 20 dagar av enbart honan. Ungarna får mat av båda föräldrarna och blir flygfärdiga efter en månad, och stannar sedan kvar i ytterligare sex månader.
Korpen är en utav världens mest lekfulla fåglar och gör ibland saker helt för nöjets skull. Dem tycker även om att samla på glänsande föremål, så som skedar, smycken, golfbollar och metallbitar.
Korpen har en stor hjärna och är mycket intelligent. Den har sedan länge intresserat oss människor och finns med i många berättelser och sagor från både förr och nu.
Korpen är en av de mest mytomspunna fåglarna. Förmodligen beror det på korpens svarta blänkande färg, asätande, säregna läte och dess rykte för "klokhet".
Den har länge ansetts som en olycksbådande fågel och förknippats med döden. I Sverige finns föreställningen om att korpar skulle vara spöken efter självmördare eller mördade människor som inte fått en kristen begravning, och i Tyskland har man en föreställning om att korpar är de fördömdas själar.


Spännande, ellerhur!
Dessutom intresserade detta mig:

"Sexuell otrohet har observerats bland korpar, av hanar som besöker en honas bo när hennes partner är borta."

"Juvenila korpar är bland de mest lekfulla av alla fågelarter. De har observerats glida ned för snödrivor, till synes enbart för nöjes skull."

"Korpar kan göra skada på grödor, som nötter och säd, och skada boskap, särskilt genom att picka ut ögonen på nyfödda lamm och kalvar."

"Det förekommer ofta gräl i relationer mellan korpar, men de uppvisar också stor tillgivenhet till sina familjer."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant!
Jag skrev just om korpens symboliska betydelse i olika länder.
Skulle du ha något emot om jag la in en länk till ditt inlägg?
:-)

Torrbollen sa...

Nejnej, länka på du! Jag lovar att inte bli sur ;)