torsdag, november 20, 2008

Stigmata

När en människa helt plötsligt och utan anledning får ett blödande sår som efterliknar Jesus sår, så kallas dessa märken för stigmatiska sår.
80 personer har helgonförklarats som varit stigmatiserade.
Det finns flera teorier som säger att människor kan påverka sin kropp med sinnet, och det finns flera berättelser om personer som i extrema situationer kan klara av övermänskliga bedrifter, som att lyfta föremål som väger flera hundra kilo. Eftersom stigmatisering ofta framträder på starkt troende katoliker ligger det nära till hands att dra slutsatsen att dessa människors kroppar utvecklar dessa sårmärken självmant, alltså genom en form utav självsuggestion. Vad som talar emot teorin är att det faktiskt förekommit såna här sår på icke troende personer också. En annan teori är att personerna i fråga skulle ha en form utav hysteri (psykisk störning) som kan framkalla olika symtom, även blödningar i underhuden.
Man har försökt stödja den här teorin med hjälp av hypnos. Hos försökspersonerna uppstod faktiskt mörka fläckar där det trodde att Jesu sårmärken fanns.

Inga kommentarer: